17 august 2010

Ieftinire prin scumpire

Administraţia actuală a Aradului îşi dă tot mai mult arama pe faţă şi se dovedeşte de un cinism cel puţin îngrijorător. Ce se bănuia că se va întâmpla s-a şi întâmplat. „Aleşii noştri” ne-au scuipat din nou în gură după cum şi-au făcut un obicei în ultimii ani. Sfidând opinia publică, în special pe cei care călătoresc cu mijloacele de transport în comun, CLM a aprobat introducerea abonamentului unic pe tramvaie, suprimându-le pe celelalte. Au făcut aceasta afirmând că fac un favor călătorilor prin ieftinirea abonamentului unic. Asta în condiţiile în care 90% dintre cei ce folosesc mijloacele de călătorie ale CTP călătoresc cu abonamente pe o singură linie, care costă în prezent 47 de lei, iar abonamentul unic va costa 58 de lei. Aşadar aceşti 90% dintre călători vor avea parte de o „ieftinire” de +11 lei, acordându-li-se o „facilitate” pe care aceştia nu au cerut-o şi de care nu au nevoie. Şi ca pocinogul să fie complet, se vor mai anula şi câteva linii de tramvai, lucru fără nicio logică în condiţiile în care peste tot în Europa se încurajează transportul în comun şi tocmai s-a modernizat infrastructura aferentă, cheltuindu-se o groază de bani. Vă daţi seama ce bine gândită a fost această măsură când dinspre Micălaca înspre centru va mai circula doar o linie de tramvai, iar înspre Vlaicu trei ?!
Oare doamnele şi domnii din CLM au idee despre faptul că în centrul oraşului sunt toate instituţiile importante, inclusiv Primăria unde cu „onor” îşi desfăşoară şi ei activitatea? Nu prea credem. Ca să nu mai vorbim de numeroasele şcoli care se află în zonă. Vă daţi seama ce o să fie pe unicul tramvai care merge în centru când se vor dechide şcolile? Credem că da. Doar consilierii nu îşi dau seama. De fapt nu credem că îşi mai dau seama de ceva şi că sunt complet rupţi de realităţile urbei. Pentru că nu e prima oară când iau decizii contra intereselor manifestate clar de cetăţenii care i-au ales (vezi cele peste 800 de semnături împotriva acestor modificări şi multele idei şi sugestii de bun simţ prezentate de cetăţeni la dezbaterea pe această temă), favorizând diferite companii.
Nu putem să le dorim decât să se bucure de mandatul care le-a mai rămas, că altul, probabil, nu mai pupă. Iar celor de la CTP, după un management dezastruos timp de 20 de ani, le dorim falimentare rapidă. Trist.