13 iulie 2015

Hidroizolarea balcoanelor si teraselor

Balcoanele si terasele sunt prezente aproape la orice constructie si au rol arhitectural, decorativ dar si de recreere. Dincolo de aspectele estetice si functionale pe care le poate avea un astfel de spatiu, aceste structuri ce sunt utilizate temporar si avand o suprafata relativ redusa necesita o protectie speciala pentru a rezista in conditii cat mai bune la agresiunea mediului exterior, conditiilor meteo.
Actiunea acestor factori le predispune la eroziunii ca urmare a situatiilor de mai jos:
- in zilele calduroase, balcoanele si terasele orientate spre sud pot atinge temperaturi de pana la 70°C. In sezonul rece temperaturile pot sa scada pana la -25/-30°C;
- ploaia, zapada acumulata si topita precum si fluctuatiile mari de temperatura pot restrange utilizarea balcoanelor.
Din aceste considerente, toate aceste structuri necesita protectie prin sisteme de hidroizolatii, sisteme de termoizolatie si alegerea unor materiale de finisare adecvate atat pentru a putea fi utilizate, cat si pentru a obtine un maxim de durabilitate si mai ales sa nu se ajunga in situatia de degradare a altor structuri adiacente, interioare sau exterioare.
Sa punctam zece elementele importante pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand construiesti un balcon sau o terasa de nota zece :
1. Aplica un sistem hidroizolator primar realizat cu membrane bituminoase, fie direct pe placa de beton, fie pe sapa de egalizare sau betonul de panta, in functie de tipul constructiv al terasei sau balconului. Acest sistem trebuie sa cuprinda o amorsa bituminoasa aplicata in minim 2 straturi si doua straturi de membrana bituminoasa. Hidroizolatia trebuie pozitionata inainte de lipirea placilor terminale ale termosistemului pe fatada, aceasta pentru a putea urca capetele membranei minim 10cm pe pereti si parapet;